Privacy Policy 2018-07-02T18:41:32+00:00

TERMS AND CONDITIONS OF SALE

All purchases on the www.taubenschlagfoundation.pl website shall be made in accordance with these Terms and Conditions and shall mean that all provisions and information included herein have been accepted. Therefore, before placing any order, the Customer is asked to read the Terms and Conditions thoroughly.

1. GENERAL PROVISIONS

1.1. The website www.taubenschlagfoundation.pl (hereinafter: the “Website”) is owned and operated by the Rafał Taubenschlag Foundation [Fundacja im. Rafała Taubenschlaga] (hereinafter the “Foundation”) for the purpose of selling and collecting fees for books published by the Foundation (hereinafter the “Payments”) from the customers who want to buy the books.
1.2. These Terms and Conditions set forth the terms and conditions of selling Books of the Foundation through the Website. The Terms and Conditions shall be accepted by the Customer at the moment of purchase by marking the relevant box, and at the moment of creating a personal Customer’s account. Making payment shall mean that the Terms and Conditions are accepted.

2. PLACING ORDERS

2.1. Orders shall be made through the Website. To buy a particular product, please select size, specify the amount and click “Add to basket”.
2.2. Next, select a delivery option and method of payment.
2.3. To complete purchase, please click “Order” on the basket page. The next step is to Log in, Register (if you are a new Customer) or Order without registration.
2.4. By clicking “Confirm order” at the bottom of the page, you finalize your purchase.
2.5. When the order is placed, the Customer will receive order confirmation sent to the email address provided by the Customer.

3. PAYMENT AND ORDER DELIVERY

3.1. All prices of the products sold on the Website are given in EUR and are VAT inclusive. Prices may be subject to change. The total price binding both parties is the price shown when the order is placed, which includes the cost of delivery via Polish Post to be covered by the Customer at each purchase. When purchasing multiple products in one order, the Customer pays only once for delivery. The cost of delivery depends on the weight of the purchase. The total cost of delivery is shown after all products are added to the basket.
3.2. The order is processed immediately, but it may take up to 3 weeks for the products to be shipped from the moment of receiving the order. If a given book is not available or is sold out, the order may take longer to be delivered. In such event, the Customer is notified by the Foundation’s representative about longer waiting time and has the right to cancel the order. The shipment of books depends on the availability and scope of services provided by the Polish Post. The delivery periods given by the Polish Post are beyond the Foundation’s control. The Foundation shall not be liable for any delays. The Foundation shall not be liable for lost or undelivered parcels. Any complaints related to shipment shall be lodged with the delivery provider, namely, the Polish Post.
3.3. VAT invoices shall be issued for all Payments made via the Website.
3.4. Payments by credit cards and e-transfer are made via Dotpay reconciliation centre. The following credit cards are accepted: Visa, Visa Electron, MasterCard, JCB, Diner’s Club, Maestro. Dotpay also cooperates with PayPal and offers various types of online transfers. The Dotpay link to payment is generated by the Secretary of the Foundation (books@taubenschlagfoundation.pl) at a Customer’s separate request. Payment by wire transfer to the Foundation’s account is also possible. For details, please contact the Secretary of the Foundation (books@taubenschlagfoundation.pl).
3.5. After the payment is completed, Dotpay sends an automatically generated email to the address provided by the Customer to confirm that the payment was accepted. The Foundation notifies the Customer by email about the completion of the payment process.
3.6. The Foundation reserves the right to refuse to accept the order.

4. WITHDRAWAL FROM CONTRACT AND RETURN OF THE PRODUCTS

4.1. The Customer has the right to withdraw from the purchase without cause within ten (10) days of making the payment, provided that the Customer sends a written declaration of withdrawal from the contract (sent via email, letter or fax), which is in accordance with the law applicable in Poland and in the European Union. The book shall be returned by post by registered letter. The Foundation shall issue a refund within thirty (30) days of the receipt of the book. The refund is made only when the returned book is in perfect condition.

5. COMPLAINTS

5.1. Any complaints resulting from violation of the Customer’s rights guaranteed by law or under these Terms and Conditions shall be lodged with the Secretary of the Foundation (books@taubenschlagfoundation.pl). The Foundation shall process the complaint within 14 days or notify the customer about the expected date of handling the complaint.

6. REGISTRATION

6.1. Registration on the Website is not obligatory. Registration has been introduced as a convenience for the Customers so that they do not have to enter delivery address again when making another purchase.
6.2. To place an order without registration, after adding all items to the basket, please click “Order” and select “Order without registration” and enter the delivery details.
6.3. To place an order with registration, please click “Log in” and select “New Customer” When registering on the Website, the Customer creates an account which allows the Customer to track the selected products, view order history and update the Customer’s contact details.
6.4. You can also register when placing an order. To do this, click “Order”, select “New Customer” and enter your details. When registering, please enter your email and password which will allow you to log in when making another purchase without the need to enter your delivery address. The next steps follow as usual.

7. PRIVACY POLICY

7.1. The Privacy Policy, included in a separate document, forms an integral part of these Terms and Conditions.

8. FINAL PROVISIONS

8.1. The administrator and sole owner of the Website is the Rafał Taubenschlag Foundation with its registered office in Warsaw, address: ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa, entered into the business register of the National Court Register kept by the District Court for the Capital City of Warsaw, Commercial Department 12 of the National Court Register, under number KRS 0000125302, tax identification no. NIP: 5252247010, business statistical number REGON 015232470).
8.2. The Customers’ personal data given when placing the order on the Website are processed only for the purposes of sale, order processing, delivery and for the purpose of fulfilling tax obligations of the Foundation.
8.3. When placing the order, the Customer agrees to use the Website in compliance with these Terms and Conditions effective as at the day of placing the order. Products available on the Website cannot be purchased without accepting these Terms and Conditions.
8.4. The Contract of sale of products available on the Website is governed by Polish law.
8.5. Matters not regulated herein shall be governed by the provisions of the Civil Code or other acts applicable to operation and functioning of the Website.
8.6. Any disputes shall be resolved by the court of law with the jurisdiction over the registered office of the Foundation.
8.7. The Foundation reserves the right to amend these Terms and Conditions at any time. Amendments to the Terms and Conditions shall be effective from the moment of publishing on the Website. Amendments to the Terms and Conditions cannot violate the rights conferred upon the Customers using the Website.
8.8. The Website Administrator shall take measures to ensure proper operation of the Website in so far as it results from the current technical knowledge and shall immediately remove any irregularities reported by the Customers. The Foundation shall not be liable for any disruptions caused by the breakdown of the Internet.
8.9. All photos, graphics, logos, publications and texts available on the Website are protected under the Act of 4 February 1994 on Copyrights and Related Rights (Journal of Laws of 1994 No. 24, Item 83). Unlawful copying, reproduction or distribution of any content of the Website is prohibited.

POLITYKA PRYWATNOŚCI

1. POSTANOWIENIA OGÓLNE

1.1. Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady ochrony prywatności danych osobowych użytkowników sklepu internetowego dostępnego pod adresem elektronicznym www.taubenschlagfoundation.pl (dalej: “Strona”), stanowiącego własność Fundacji im. Rafała Taubenschlaga (KRS 0000125302, REGON 015232470) z siedzibą w Warszawie (ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa).
1.2. Administratorem danych osobowych użytkowników Strony („Użytkownicy”) jest Fundacja im. Rafała Taubenschlaga z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000125302,
NIP: 5252247010, REGON 015232470), adres e-mail: books@taubenschlagfoundation.pl), właściciel Strony, zwany dalej „Administratorem”.
1.3. Użytkownikami Strony są jego klienci, tj. osoby korzystające z usług świadczonych przez Administratora za pośrednictwem Strony, określonych w Regulaminie Sprzedaży (dalej jako: „Regulamin”). Niniejsza Polityka Prywatności stanowi integralną część Regulaminu.

2. ZAKRES ZBIERANYCH DANYCH
2.1.
Administrator zbiera dane osobowe Użytkowników w zakresie wymaganym do realizacji zamówień złożonych za pośrednictwem Strony, dokonania rejestracji na Stronie lub realizacji innych usług określonych w Regulaminie.
2.2. Zakres przetwarzanych danych osobowych określa zakres uzupełnionych przez Klienta, a następnie przesłanych Administratorowi za pomocą odpowiedniego formularza, danych. Zakres zbieranych danych obejmuje: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu, adres dostawy obejmujący: ulicę, kod pocztowy, miejscowość, kraj, a także dane dotyczące jednostki badawczo–naukowej, z którą związany może być Użytkownik, oraz adresu IP komputera, z którego dokonywana jest rejestracja, lub składane jest zamówienie. Zakres przetwarzanych danych uzależniony jest od rodzaju usługi wybranej przez Użytkownika.
2.3. Dane Klientów posiadających konta założone na Stronie będą przechowywane przez Administratora do chwili odwołania przez nich uprzednio wyrażonej zgody. Dane Klientów składających zamówienie bez rejestracji będą przechowywane przez dwa lata od dokonanej transakcji.

3. CEL PRZETWARZANIA DANYCH
3.1. Administrator przetwarza dane osobowe Użytkowników w celu umożliwienia Użytkownikom korzystania ze Strony, przez co należy rozumieć realizację usług świadczonych zgodnie z Regulaminem, w tym w szczególności zamówień złożonych w sklepie internetowym, zapewnienie kontaktu z Użytkownikiem, wystawianie faktur oraz obsługę reklamacyjną. Dane osobowe Klientów będą przetwarzane przede wszystkim w celu: (a) realizacji przepisów prawa, (b) utworzenia Konta, (c) sprzedaży, realizacji zamówienia i dostawy, (d) świadczenia usług drogą elektroniczną, rozpatrywania składanych reklamacji oraz innych czynności wskazanych w Regulaminie Sprzedaży, (c) rozliczeń podatkowych Administratora.
3.2. Dane osobowe Użytkowników, w zakresie w jakim przetwarzanie to nie narusza praw i wolności Użytkowników, przetwarzane będą przez Administratora w celu dochodzenia roszczeń wynikających z prowadzonej działalności gospodarczej.
3.3. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, ale brak zgody na przetwarzanie danych osobowych oznaczonych jako obligatoryjne, uniemożliwi wykonywanie usług i realizację Umów Sprzedaży.
3.4. Podstawą prawną przetwarzania danych osobowych w przypadku, o którym mowa w ust. 3.1. lit. (a) jest prawny obowiązek Administratora związany z wykonywaniem umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, w tym obowiązek działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy; w przypadku o którym mowa w ust. 3.1. lit. (b ) podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest zgoda osoby, której dane dotyczą, która wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów, zaś w przypadku, o którym mowa w ust. 3.1. lit. (c) i (d) przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na Administratorze.
3.5. Do danych osobowych zbieranych przez Administratora mają bezpośredni dostęp jedynie upoważnieni pracownicy lub współpracownicy Administratora oraz uprawnione osoby zajmujące się obsługą Strony, którym zostały udzielone stosowne upoważnienia lub zawarte stosowne umowy powierzenia. Dane osobowe Klientów mogą być powierzane do przetwarzania, jedynie w celu realizacji Umów Sprzedaży i umów o świadczenie usług drogą elektroniczną przez Administratora firmie hostingowej, firmie świadczącej usługi księgowe dla Administratora i firmie kurierskiej oraz Poczcie Polskiej. Podmiot przetwarzający dane osobowe Klientów, w oparciu o Umowę powierzenia będzie przetwarzać od wejścia w życie RODO dane osobowe Klientów, za pośrednictwem innego podmiotu, wyłącznie na podstawie uprzedniej, zgody Administratora. Dane osobowe zgromadzone przez Administratora mogą być także udostępnione: odpowiednim organom państwowym na ich żądanie na podstawie odpowiednich przepisów prawa, lub innym osobom i podmiotom – w przypadkach przewidzianych przez przepisy prawa.
3.6. Udostępnienie danych osobowych podmiotom nieuprawnionym według niniejszej Polityki, może nastąpić wyłącznie za wcześniej wyrażoną zgodą Klienta, którego dane dotyczą.
3.7. Strona może przechowywać zapytania http w związku, z czym w plikach logów serwera mogą być zapisane niektóre informacje, w tym adres IP komputera, z którego nadeszło zapytanie, nazwa stacji Klienta – identyfikacja realizowana przez protokół http, o ile jest możliwe, data i czas systemowy rejestracji na Stronie i nadejścia zapytania, liczbę wysłanych przez serwer bajtów, adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez Klienta, jeżeli Klient wszedł przez linka, informacje o przeglądarce Klienta, informacje o błędach, jakie nastąpiły przy realizacji transakcji http. Logi mogą być gromadzone, jako materiał dla prawidłowego administrowania Stroną. Dostęp do informacji mają tylko osoby uprawnione do administrowania systemem informatycznym. Pliki z logami mogą być
analizowane w celu sporządzenia statystyk ruchu na Stronie i występujących błędów. Podsumowanie takich informacji nie identyfikuje Klienta.
3.8. Transfer danych osobowych Klientów do Państw trzecich będzie się odbywał zgodnie z wymaganiami wprowadzonymi przez RODO.

4. PRAWO DOSTĘPU
4.1. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo ich poprawiania.

4.2. Użytkownik ma prawo żądania uzupełniania, uaktualniania, sprostowania danych osobowych, żądania czasowego lub stałego wstrzymania ich przetwarzania jeżeli są one niekompletne, nieaktualne, nieprawdziwe lub zostały zebrane z naruszeniem przepisów prawa albo są już zbędne do realizacji celu, dla którego zostały zebrane.
4.3. Klientom przysługuje prawo do: usunięcia danych osobowych zgromadzonych na ich temat zarówno z systemu Administratora, jak i z baz podmiotów, współpracujących ze  Administratorem, ograniczenia przetwarzania danych, przenoszenia danych osobowych zgromadzonych przez Administratora nt. Klientów oraz do otrzymania ich w ustrukturyzowanej formie, wniesienia skargi do organu nadzoru w sytuacji, w której Klient uzna, że jego dane są przetwarzane niezgodnie z prawem oraz wniesienia środka ochrony prawnej przed sądem przeciwko organowi nadzorczemu jako wobec podmiotu dopuszczającemu się naruszeń.
4.4. Wszelkich zmian w zakresie swoich danych osobowych Użytkownik może dokonać poprzez przesłanie właściwego oświadczenia woli na adres Administratora, podany w niniejszej Polityce Prywatności, jak również za pośrednictwem panelu konta posiadanego na Stronie.
4.5. Administrator zastrzega sobie prawo do odmowy usunięcia danych Użytkownika, jeżeli ich zachowanie jest niezbędne w celu realizacji roszczeń lub jeżeli wymagają tego obowiązujące przepisy prawa.
4.6. Klient ma prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna, iż przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy rozporządzenia ogólnego.

5. BEZPIECZEŃSTWO INFORMACYJNE
5.1. Administrator stosuje środki techniczne i organizacyjne zapewniające ochronę przetwarzanych danych osobowych określone w art. 25, 30, 32–34, 35–39 RODO zapewniające zwiększoną ochronę i bezpieczeństwo przetwarzania danych osobowych Klientów, odpowiednie do zagrożeń oraz kategorii danych objętych ochroną, a w
szczególności zabezpiecza technicznie i organizacyjnie dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, zabraniem przez osobę nieuprawnioną, przetwarzaniem z naruszeniem ustawy oraz zmianą, utratą, uszkodzeniem lub zniszczeniem, m.in. stosowane są certyfikaty SSL (Secure Socket Layer). Zbiór zgromadzonych danych osobowych Klientów przechowywany jest na zabezpieczonym serwerze oraz dane chronią również wewnętrzne procedury Administratora z zakresu przetwarzania danych osobowych i polityki bezpieczeństwa informacji.
5.2. Do zalogowania się na Konto, konieczne jest podanie loginu i hasła dostępu. Aby zapewnić stosowny poziom bezpieczeństwa, hasło dostępu do Konta istnieje na Stronie wyłącznie w formie zaszyfrowanej. Ponadto, rejestracja i logowanie do Konta odbywa się w bezpiecznym połączeniu https. Komunikacja pomiędzy urządzeniem Klienta a
serwerami, szyfrowana jest przy pomocy protokołu SSL.
5.3. Administrator wskazuje jednocześnie, iż korzystanie z sieci Internet i usług świadczonych drogą elektroniczną może wiązać się ze szczególnymi zagrożeniami teleinformatycznymi, takimi jak: obecność i działanie robaków internetowych (worm), oprogramowania typu spyware lub malware, w tym wirusów komputerowych, jak również możliwość bycia narażonym na cracing lub phishing (łowienie haseł), i inne. Aby pozyskać szczegółowe i profesjonalne informacje odnośnie zachowania bezpieczeństwa w sieci Internet, Administrator rekomenduje ich zasięgnięcie u podmiotów specjalizujących się w tego rodzaju usługach informatycznych.

6. MECHANIZM COOKIES
6.1.
Strona internetowa Serwisu używa plików tekstowych zwanych Cookies.
6.2. Cookies zapisywane są przez serwer na komputerze Użytkownika.
6.3. W celu korzystania z Serwisu konieczne jest zezwolenie na przechowywanie na komputerze Użytkownika Cookies. Brak zezwolenia może oznaczać brak możliwości lub utrudnienia w korzystaniu z Serwisu.
6.4. Administrator wykorzystuje dwa rodzaje Cookies: sesyjne, które usuwane są trwale wraz z zakończeniem sesji przeglądarki Klienta oraz za zgodą Klienta, wyrażoną poprzez ustawienia przeglądarki trwałe cookies, które pozostają po zakończeniu sesji przeglądarki na urządzeniu Klienta, aż do ich skasowania.
6.5. Cookies nie służą do gromadzenia danych osobowych Użytkownika. Na podstawie plików Cookies, zarówno sesyjnych, jak i trwałych, nie jest możliwe ustalenie tożsamości Klienta.
6.6. Cookies nie zmieniają konfiguracji komputera Użytkownika, nie służą do instalowania bądź odinstalowania jakichkolwiek programu komputerowego, nie ingerują w integralność systemu bądź danych Użytkownika.
6.7. Pliki generowanie bezpośrednio przez Stronę nie mogą być odczytywane przez inne serwisy. Cookies Zewnętrzne (tj. Cookies zamieszczane przez partnerów Administratora, za uprzednią zgodą ze strony Klienta poprzez wybór odpowiednich ustawień przeglądarki) mogą być odczytane przez serwer zewnętrzny.
6.8. Zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2014 poz. 243), Użytkownik ma prawo zadecydowania w zakresie dostępu plików Cookies do swojego komputera poprzez ich uprzedni wybór w oknie swojej przeglądarki.
6.9. Jak zarządzać plikami Cookies – instrukcje producentów przeglądarek internetowych:

Mozilla Firefox
Internet Explorer
Google Chrome
Safari
Opera

7. KONTAKT
7.1.
Wszelkie dodatkowe pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na  adres siedziby Administratora określony w niniejszym dokumencie lub na adres e-mail: books@taubenschlagfoundation.pl.
Polityka Prywatności została przyjęta przez Zarząd Fundacji im. Rafała Taubenschlaga w dniu 24 maja 2018 r.